Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2013. július 23., kedd

Szervusztok Pajtikák, avagy Vitéz László a népművészet akcióhőse!



Nagy kedvenceim közé tartozik Kemény Henrik Vitéz László bábfigurája. Ez a kis karakter a piros pizsamájában és borvirágos orrával nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy a világ problémáit a gyökerüknél fogva kezelje. Valljuk meg őszintén László nem szarral gurigázik, nincs messzebb tőle semmi más, mint a polkorrektség. Vitéz László egy a „nagymamucikájánál” élő hedonista, alkoholista fiatalember, egy antihős, és szociopata (amint találkozik valakivel egy alkalommal biztosan megüti), ugyanakkor ő a valódi gonosz ellen veszi fel a küzdelmet. Célja nemesebb bármi másnál: a szellemeket, az ördögöket, Lucifert, a tolvajokat sőt magát a Halált tanítja móresre és alázza meg őket, mind verbálisan, mind fizikailag leggyakrabban egy palacsinta-sütővel, ami elmondása szerint a „nagymamuci báli legyezője”. Vitéz László beleröhög a nagybetűs Félelem arcába (sokunknak lehetne követendő példa). 
Említést érdemel fegyverarzenálja is, aminek láttán még a DOOM-faszi is felhúzza a szemöldökét.

1.Borotva
2.Szódásüveg
3.Vasvilla
4.Óriás konyhakés
5.Gumibot
6.Seprű
7.Mankó
8.Porrongy
9.Hurok
10.Samu-kalapács
11.Sétabot
12.Baseball-ütő
13.Csengő
14.Puska
15.Palacsinta-sütő 3 méretben!!!!
16.Csizma

Legjobban talán ez a párbeszéd foglalja össze a Vitéz László filozófiát:

„Hallod-e te senki! Te semmi!”
„-Én vagyok a halál!
-Te vagy a legnagyobb szamár!”     

László nem vesz tudomást a szellemek, az ördög, a halál… létezéséről. Felpofozza és kigúnyolja őket (buli-buli/köcsög-muki/paradicsomfőzelékek/suvickos pofájúak).
A gyerekek teljesen átszellemülten kiabálják neki „Vigyázz!!!”. Ezt a katarzist csak a jó bábszínház képes előidézni. 
Egy alkalommal a szabadságjogait korlátozó csendőrrel bánik el ezzel tiltakozva a hatalmi elnyomás ellen. Szociális érzékenysége főként a gyerekeket érinti, akiknek nagy mennyiségben oszt csokoládét. Egy alkalommal egy igen morbid megoldást választ a nyugdíjproblémára, ahol is egy kisbaba (nem tudni, hogy fia/ vagy más rokona) párnáját ellopni készülő öregasszonnyal kerül konfliktusba, akit a gyerekek beleegyezésével halálra ver, majd megetet az éppen arra járó krokodillal. László társa Frici egy fogyatékos bohóc, akit hősünk előszeretettel csap be és cipelteti vele az összeszedett kincseket, vagy éppen a hátramaradt hullákat. Szóval belegondolva Vitéz László egy igen „Kemény” figura. 
Egy konzervatív népi akcióhős, aki a problémákat a gyökerüknél kezeli. 

Az én hősöm :) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése