Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2014. november 18., kedd

Hátamon a fát I.

Lefagy a lábam ebben az átok csizmában. A kezem is; kesztyű híján vörösre csípte a fagy meg a hó, az orrom hegyiről nem is beszélve. Pedig még alig két órája, hogy idekinn dolgozunk, épp hogy elmúlt nyolc, és már teljesen átfáztam. Úgy értem, hogy a végtagjaim, mert amúgy izzadok, mint egy ló a vaskos vágásbiztos nadrágban.
Úgy néz ki a nap ma nem kívánja kidugni az orrát felhőfüggönye biztos rejtekéből, s a porondra lépni, inkább meghúzódik a háttérben, míg mi idelenn a zenekari árokban nyűjük az erdei hegedűt. Nem stradivari, csak stihl, azért eléggé össze vannak hangolva.
A második tankot hajtottam ki, s csak azért állok meg, hogy újratöltsem a gépet. Miután szomjúságtól poros torkába löttyintem a keveréket, gémberedett ujjaimmal előkotrok egy gyűrött, sodrott cigarettát a pléhdobozból, megmelengetem a végét a sercenő gyufa lángján, s mélyen leszívom a nikotinnal átitatott halált. Hagyd, hogy üssön!
Még egy pillantás a fenyőlombok közt felsejlő, ónszínű égboltra, s irány vissza! Sok még a gólyafészek (azaz összefagyott, hótörött fák garmadája), amit széjjel kell bontani, mielőtt a még álló matuzsálemekhez nyúlhatunk. Messze van, igen messze.
Ahogy az is, mikor a zsebemben lapuló, pengevékonyra összepréselt két kis toast-kenyér szeletkét kirághatom a nylonból. A nap fénypontja lesz a korty langyos, cukros tea-löttyel leöblíteni a fűrészporos ebédszerűséget. De jobb nem is gondolni rá, vagy vágyódni utána, mert annál távolabb kerül. Ha nem gondolkodik az ember gyereke, valamivel gyorsabban vánszorog az idő.
Pedig – Isten lássa lelkem! – szeretem ezt a munkát. Van benne valami ősi erő, primitív nagyszerűség, ahogy a jól meghajkolt, harminc méterig nyúló törzset az ember a döntővágással megindítja az enyészet felé. Van egy pillanat, mikor mintha elgondolkodna a félholt faóriás, nekiinduljon-e az útnak, aztán egyszer csak megbillen; ebben a pillanatban megáll a lélegzet…aztán irányba áll, és elszántan gyorsul…végül hatalmas robajjal a holt teher földet ér. Abban a pillanatban a szív kihagy egy ütemet, s helyette a megremegő föld a talpamon át feltörő lökéshullámával mozgatja ereimben a vért. Elönt valami eufória, amitől hangyák futkosnak a bőröm alatt, szemeim előtt sosem volt csillagok táncolnak. Arcomon torz vigyor, mint egy eszelősnek, és üvölteni, rikoltani támad kedvem.
Támadna, ha lenne még kedvem. De elfogyott. Ez nem erről szól, profitra dolgozunk, teljesítménybérnek hívják. Illetve hívnák, ha tudnánk annyit teljesíteni, vagy kapnánk érte bért. De nem csúfolhatjuk a rideg valósággal ennek a szónak a jelentését, ez valami egészen más. Persze a mi hibánk. Egy hajcsárnak dolgozunk, aki a föld alól jött, jelleme is ehhez mért. Sötét. Az utolsó, tolvaj cigányoknak kijáró hangnemben intézi hozzánk minden szavát, gyanakvó és paranoiás lázálmait rajtunk vezeti le, a mi hátunkat ostorozza a tébolyával. Csoda-e, ha nem megy? A rosseb rágná meg, hogy is menne?!
Sebaj, komám, ez is elmúlik egyszer! Mint minden nap, szép sorjában, egymás után véget ér. Túlélni – már csak ez számít.
A sisakrostély alatt rágom a bagót, arcomban gomolyog a füstje, összekeveredik a zúgó fűrész okádta forgácsesővel. Nem fontos semmi, nyűni kell a fát, hogy fogyjon – ha lehet, gyorsabban, mint én.
Gyantát véreznek a rönkök, a lucfenyő vérét adja az építőiparért, húsát a papírért, lelkét a kazán melegéért. Hasonlítunk. Én is erőmet adom a tető léceiért a fejem felett, akaratom utolsó morzsáit a papírért, amire esténként körmölök, s lelkemet a melegért, ami a kályhából sugárzik a bőröm alól kikandikáló csigolyáim tarajára.

Bírni kell, hisz mindig van még egy kis erő, amit elő lehet húzni a tarsolyból, akad még maradék akarat is a polcon…csak a lélek el ne fogyjon… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése