Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2014. július 27., vasárnap

David Attamborough: egy elcsípett tárgyalás

(természetrajz sorozatunkból)

Szereplők:
B: a bíró
Ü1: a vád ügyvédje
Ü2: a védelem ügyvédje
T: a tanú
valamint két öltönyös úriember

A bíróság épülete előtt, amint láthatják nagy tömeg gyűlt össze, és transzparensekkel a kezükben követelik a vádlott faj azonnali kivégzését. Az evolúciós lépések egyik legmeghökkentőbb példájának lehetünk éppen szemtanúi, de siessünk is közelebb, mert megnyitották a kapukat! Amint a tömegen sikerül átverekednünk magunkat élőben közvetítünk a tárgyalásról!

(...)

B: Kérjük a vád jogi képviselőjét, szólítsa a következő tanút!
Ü1: Bíró úr, ezúton szólítom a tanúk padjára a Piaci Legyet!
B: Kérem a tanút, mondja el a bíróságnak a nevét és foglalkozását!
T: Albert. Piaci L. Albert vagyok, hivatásos kéregető és bacilus-terjesztő kisiparos március harmadika óta.
Ü1: Mondja Albert, hogyan került kapcsolatba a vádlottal?
T: Megette a családomat, kérem!
Ü2: Tiltakozom, bíró úr! Ez szándékos ferdítés! A tanú nem ismerhette a családtagjait. A piaci legyek szaporodási rátája alapján az átfutási idők átfedése és az elvándorlási mutatók ismeretében vagy már halottak voltak azok a rokonok, mire a tanú bebábozódott, vagy már...
B: Elutasítom! A védelem ügyvédjét szeretném megkérni, ne keresse a csomókat a kákán!

(A padsorok közt siheder nyüvek kuncogása hallatszik: csomót a kakán? Hehehe...)

Ü1: Köszönöm, bíró úr! Kérem, Albert, folytassa!
T: Szóval a családom a vádlottnak köszönhetően teljes mértékben elhalálozott. Én is egész életemben az üldöztetésnek voltam kitéve, kérem!
Ü1: Elmondaná nekünk, ez az üldöztetés mennyiben befolyásolta az ön hétköznapjait? Hogy úgy fogalmazzak, mennyire változtatta meg az ökoszisztémában betöltött szerepét?
T: A folyamatos stressz miatt nagyon korán kezdtem őszülni, és nagyjából ötven pontszememen hályogosodás indult meg. Itt vannak a papírok az orvosomtól, megmutassam?
Ü1: Nincs rá szükség, már felvettük őket a per iratai közé. Folytassa csak!
T: Szóval a lábszőrzetem is hullani kezdett, és ennek a kopaszságnak köszönhetően a napi trágyakeresés is sokkal nehezebben ment, a nőstények pedig alig akartak párosodni velem. Az utódlásom is nagy kárát szenvedte...
Ü2: Tiltakozom, bíró úr! A tanú ferdíti a tényeket és nem megalapozott, ellenőrizhetetlen adatokkal kábítja a bíróságot!
Ü1: Engedje meg bíró úr, a kérdésemmel a tanú szubjektív véleményét, életét és sorsát kívántam kidomborítani, hogy személyes vonatkozás bemutatásával érzékeltessem: az egyszerű táplálkozási láncnak tűnő légyfogyasztás mögött milyen mély genocídium húzódik.
B: Elutasítom! Kérem a védelem ügyvédjét, hogy mellőzze ezeket a fölösleges közbeavatkozásokat! Csak nehezíti a bíróság munkáját. Kénytelen leszek megrovásban részesíteni.
Ü1: Köszönöm, bíró úr! Nincs több kérdésem a tanúhoz.
B: A védelem ügyvédje kíván kérdezni?
Ü2: Nem, bíró úr.
B: A tanú távozhat!
Ü1: A védelem szólítja következő tanúját, a Lószúnyogot!

(...)

Eközben a bíróság épülete előtt parkoló limuzin hátsó ülésén két, drága öltönyt viselő úriember kipukkantott egy üveg francia pezsgőt.
1: Mondja, ön szerint elég ideig tud húzódni ez a bolhacirkusz?
2: Nem hinném, hogy egyhamar befejezik. A védelem ügyvédjének egy pályakezdő ficsúrt küldettünk, és amúgy sincs semmi a kezében.
1: Remek! A vádnak vajon elegendő pénzt adtunk, hogy még pár tucat tanút előrántson a a kalapból? Időre van szükségünk.
2: Persze! Ezek beérik kevéssel is, és a vád vaskosan el van látva. És a bíró is a mi emberünk. A lánya a mi pénzünkből jár az orvosira.
1: Csodás! Akkor bőven ad időt ez a bohózat az új rovarirtó befejezésére. Aztán már mehet is az engedélyeztetés, és irány a boltok polcaira!
2: Ahogy mondja! És az ostoba WWF, meg a többi állatvédő sem sírhat a szerencsétlen kis fecskéi miatt. Elvégre ők maguk fogják elítéltetni a drágalátós madaraikat, minimum kegyetlen bánásmódért, vagy az is lehet, hogy népirtásért.
1: Akkor a konkurenciára is keresztet vethetünk végre. Nem hiszem, hogy tavasszal beengednék őket az országba. Ez után a per után szinte biztos!
2: Akkor mehetünk, kiélvezkedte magát? Éhen halok! Vadast kívánok...

1 a sofőrnek: István! Hajtson kérem a Trófeához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése