Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2015. február 25., szerda

Torinoi lepedék II.

Északi fény

Rám szakadtak a falak, a plafon, a tető, a csillagos ég. De ezek egyike sem tud beszélni…akkor mégis mi történt? Ja, hogy Ippo mégis összevakart magának egy marékra való öntudatot az éjszaka közepén, és beállított valamiféle ébresztőórát. A rohadt életbe…
Az ígéret szép szó, tessék hát fölkelni, te szerencsétlen! A második mozdulatsorral, a járással már egész ügyesen elboldogultam, mintha már évek óta gyakorolnám. Valahogy sikerült lekászálódnom a lépcsőn, méghozzá egész gyorsan, a csipát sem volt időm kitörölni a szememből; mégis megvolt az előnye, hogy ruhástól dőltem végig az ágyon. Tiszta szerencse, hogy lezuhanyoztam előtte!
Csodás hangokkal tört elő a kávé a gázlángokon táncoló kicsiny kalifa torkából, utánozhatatlanul az ébredés illatával töltve meg a konyhát. Állítólag egy alma reggelente élénkítőbben hat, mint a koffein – na ezt meséljék annak, aki elhiszi! Gyorsan le is döntöttük kiszáradt, avas és dohos torkunkon a forró feketét, majd lábbelit rántva kitoltuk a két rongyos biciklit a ház elé. Lomtalanításkor sikerült szereznem nekem is egyet; ingyen volt, csak egy belső kellett az első kerekébe – megérte. Örömmel konstatáltam, hogy hajnalra elhagyta magát az eső, és a tiszta égbolt mosolygott ránk a kora-téli kollekció ólomszürke köntösében. Vígan pöfékelve tekertünk az állomás felé, az én számban a szokásos virginia virított, Ippo-éban a nem kevésbé megszokott füves. Egyet leszögezhetek: nem lehet következetlenséggel vádolni a fiút.
Általában szeretek megmaradni jó suszterként a kaptafánál, s a saját kultúrám gyümölcseibe merítkezve élvezni a hétköznapok kínálta szegényes örömöket, ám így hajnalban, egy rongyos kerékpáron tekerve a kietlen város macskaköves utcáin megcsapott a mediterrán levegő mérhetetlen nemtörődömsége. Non ti preoccupa!  El tudtam képzelni, hogy egy sikátorban növök fel, ahol a házak közt keresztben szárítókötelek egész dzsungele feszül, s a tenger felől áramló sirokkó nyirkos légtömege lengeti a rajtuk csüngő rongyokat. Bele tudtam képzelni néhány pillanatra magam egy tíz fős család hétköznapjaiba, ahol édesanyám, a Mamma száztíz kilóra taksál, folyton pasta fortyog a gőztől terhes konyhában, apám, a Babbo pedig egy keskenybajszú, szikár kis digó, aki napi éhbérért gürizik ugyan a zöldségpiacon, de egy panaszos szava sincs, legfeljebb a megszokottnál kissé előbb jár el a keze. Keskeny nadrágtartó húzza rajta köldökig a szürke vászonnadrágot, átizzadt fehér trikóján pedig szép emlékű, zajos ebédekből hátramaradt paradicsomfoltok integetnek a kávécseppek nyomán keletkezett sötétebb rokonaiknak. Esténkint trattoria teraszán politizál az egy tőről fakadt szomszédokkal, rokonokkal, s a vino rosso sűrű lenyomataival szürkésfehér ingén tántorog haza, valamikor hajnalban. Ez valahol az édes élet, a dolce vita sallangmentes, megcsavart valósága, s ebben a pillanatban a velejéig át tudtam érezni.
Szerencsére azért identitásom elég mélyen koponyám alá van szögelve, így ez a kis röpködő életkép-foszlány hamar elillant, s átadta helyét az emigráltak érdeklődő kíváncsiságának. Letuszkoltuk gyötrődött tagjainkat a drótszamarakról, s a viszontlátás reményében odaláncoltuk őket egy több tucatot számláló ménest is kitevő bicikli-tömeg üresen tátongó tárolóiba. Nem lenne meglepő, ha visszatértünkkor csak a hűlt helyüket találnánk, hisz a leggyakrabban eltulajdonított értéktárgy errefelé a kerékpár, esetleg annak valamely alkatrésze.
A jegyiroda semmi helyi jellegzetességet nem bírt fölmutatni, bárhol máshol is állhatott volna széles e világon, így aztán különösebb élmények és tapasztalatok nélkül léptünk a számunkra fontos peron irányába, ahol már epedve várt ránk a Torino felé igyekvő szerelvény. A hazai viszonyokhoz képest nagyon is kényelmes fülkénk elfoglalása némi nehézséget okozott, lévén útitársam reggeli drog-adagja kezdett munkálkodni az agyában, de pár kisebb nézeteltérés és utas-eltérítés után békére lelve huppantunk a gazdagon szivacsozott székekbe. Két megálló után meg is érkezett a OÁV (gondolom, ha Magyarországon MÁV, Olaszországban csakis OÁV lehet a vasút tisztes elnevezése) kaller, kimért jóindulatot sugárzó orcáját okkerre színezték a felkelő nap  vöröses színekben pompázó előfutár sugarai. A korong még nem dugta ki homlokát a hegyek közt szaladgáló völgyecskék hajlataiból, ám hírnökeit már szorgosan indította útnak, jelezzék a pirkadat közelgő eljövetelét!
Jegyek leellenőrizve, buon viaggio! Hát az meglesz – gondoltam magamban, hisz még indulásunk előtt feltűnt, hogy Ippo nem bízta a véletlenre önnön szórakoztatását, és egy kisebb kínai szaküzletnek elegendő barnás máktejet pakolt a szütyőbe, meg némi zöldséget, a biztonság biztonságának kedvéért. S a negyedik megálló után, lássanak csodát! – elő is bukkant a kis alufólia darabka, rajta a tejnedv megfolyt maradékával, melyet a sárkányozásnak is hívott leleményes módszerrel azonmód alkalmazásba is vont élvhajhász útitársam. Ha a szerencsésebb olvasók nem tudnák, mert sosem volt életükben érkezésük egyetlen narkóssal sem együtt lakni: a sárkányozást akképp művelik, hogy a fólián üldögélő ópiumcsöppöt alulról valami tűzszerszámmal átmelegítik, s az abból kipárolgó gőzöket egy hasonló műgonddal előkészített henger segítségével (esetünkben szintén alufóliából) mélyen tüdejükre szippantják az ilyetén örömök kedvelői. Vagyis az ópiumhasználók, függők, narkósok, ki hogy nevezi.
S a végkifejlet, a hatás nem különben látványos. Cimborám esetében ez nagyjából abban merült ki, hogy a kezében szorongatott, tépett fóliadarabkát nagyjából tízpercenként kiejtette kecsesen elcsukló kacsójából, egyenest a szerelvény koszos padlójára. Ez alatt a tíz perc alatt mereven meredt maga elé, teljes tompaságba merült arccal, átszellemült, gyerekes vigyorral a szája körül, majd ráeszmélve, hogy elejtette imádata tárgyát lehajolt felvenni, ám ebben a mozdulatban be is végződött a tiszta pillanatainak száma. Újfent megdermedt, a fólia puhán landolt a padlón, s így ismételgette magát ez a kívülről értelmetlen, belülről bizonyosan sokkal izgalmasabb procedúra. Hogy egyszerűbben fogalmazzam meg: úgy be volt állva, hogy egy darabka alufóliát nem volt képes felvenni a földről.
Tulajdonképpen nem is beszéltünk egész idő alatt, én kis lépésekben a másnaposságba süllyedve bámultam az elsuhanó tájat, míg útitársam a belső változásaira koncentrálta minden erejét.
Ahogy haladtunk észak felé némiképp az otthon honvágyas hangulata kerülgetett, a házak teteje egyre meredekebb szöget zárt, a mediterrán építészetet centiről centire felváltotta a sokkal ismerősebb formavilágú házak sokasága. A fák, bokrok nem zöldelltek úgy, mint 300 kilométerrel ezelőtt, s a Pisai szürke eső egyenesen ólmos nyomottsággá lett; mintha otthon lennék egy búskomor novemberi napon. Csak a vasúttal való utazás megszokott háttérzaja, a rosszul illesztett sínpárok okozta zakatolás hiányzott, meg a jó öreg szocialista romantika maradványai, amik kitörölhetetlenül rajta ülnek a magyar jelenen. Az itteni állítólagos kommunizmus (orosz fennhatóság nélküli persze, mely a régi maffiavilág felszámolása közben észre se’ vette, mennyire maffiává bírt válni ő maga is – míg meg nem szűnt) nem hagyott maga mögött semmi hasonlót, mint azt megszoktam, csupán néhány kocsmateraszon ücsörgő, sötét inges vénembert. Velük szemben pedig az ellenzék-öregeket, folytonos harcban. Amazok még vino rosso-t sem isznak, mondván az nero, mert a vörös kommunista szín. Vajon a színek önmaguk is tudják, hogy van politikai identitásuk? Mindegy…azt hiszem még nem józanodtam ki teljesen. Akkor hogy lehetek másnapos?
Csakhamar, bár nem elég hamar, de végre megérkeztünk. A szerelvény magabiztos komótossággal csusszant át a pontosan beállított váltókon, míg elfoglalta jól megérdemelt helyét az érkező peron mentén. Ideje volt, mert már kristályosra ültem a valagam. Ha a MÁV-val kellett volna megtennem ezt a 400 kilométert…eret vágok. 180 kilométer alatt ugyanezt a pusztítást végre tudja hajtani a farizmaimban.
Körbenézve a torinoi vasútállomáson semmivel sem lettem lelkesebb, mint a hajnali ébredéskor éreztem magam. Gusztustalan tömeg, kiabáló digók, ahány száj, annyi dialektus, filippínók fürtökben a büféknél, szenegáli esernyőárusok rajai az ajtók körül. Itt legalább van értelme árulni azt a hitvány eszközt. Odalenn délen, nyár közepén vajmi kevés okát láttam, miért árul minden második fekete esernyőt. Soha senkinél nem is láttam, hogy hordana – esőben sem. Hé fiúk, ez nem Anglia! Maradjatok a napszemüvegnél!
Egy minél közelebbi kávéba vetett erős hitem, valamint a foszladozó felhők, és az ismeretlenben való nézgelődés enyhe izgalma hamarosan letörték a rossz hangulat szarvait. Valamint ügyelnem kellett, hogy Ippo is mielőbb elkerüljön a sínek közeléből. Mintha tisztultak volna az ő szeme előtt fodrozódó ópiumfelhők is. Bíztam benne, kinek hiányzik egy nap az ambulancián?

Ejj, még mindig hátra maradt némi rossz előérzetem…fene ette volna meg ezt a hajnalt! Kellene egy kulcs a szobámhoz…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése