Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2014. április 30., szerda

Vörös Rebeka



Meglehetősen kihalt képet mutat az egykor élő, ha ugyan gazdagnak nem is mondható, de éppen csak nem szegényes puszta. A tornác előtt, keskeny padon, mint vén holló egy fekete ruhás nénike üldögél, elterülve saját gondolataiban. Rebeka néni, a tanulatlan, tanyasi öregasszony.

Mellette kicsiny kupacban tornyosulnak kopottas csomagjai: néhány otthonka egy nyloncekkerben, három üveg hecsedlilekvárral a hegyibe’ és egy nagy bőrtáskában az öröksége, a menyasszonyi kelengye. Nem vette föl hetvenhárom éve, mégse hagyhatja itt, ez a legféltettebb kincse.

Rebeka néni várja a járatot, ami elviszi innen végleg, egy békésebb végjáték felé.

A gyerekek, miután kirepültek az ingerszegénynek mondott fészekből, kiokosodtak a nagyvárosban, letelepedtek (minél távolabb), családot alapítottak, apránként, rohamléptekben és véglegesen elidegenedtek a pusztától – és szüleiktől is. Eleinte csak ritkásabbak lettek a látogatások, majd ugyan az unokákat rájuk testálták nyaranta, de aztán azok is felnőttek, így a tanyasi gyerekmegőrző teljesen fölöslegessé vált.

Amíg Boldizsár bácsi élt sose merülhetett fel a kérdés, hogy eladnák a házat, a telket. Senki nem merte felhozni. Felnőttek ugyan, de a mogyoróvessző elméjükben mélyebb nyomokat hagyott az atyai szigorról, mint anno a hátsójukon. Még magázták az öreget, mert megkövetelte. Tisztelet övezte, mert kiérdemelte. Tíz esztendeje, hogy Rebeka néni magára maradt. Azóta folyton nyaggatják a gyerekek (főleg a lány), hogy nem való neki az egyedüllét. Menne a városba lakni! Persze nem hozzájuk, a házban minden szobának megvan a maga dolga, s nem férne oda egy másfél méteres öregasszony. De van megoldás!

És most mennie kell. Csak eladták feje fölül a tanyát. Pár hónapja kijöttek valami ismeretlen orvossal, aki megállapította a köszvényt, meg valami elmeszesedést (a falak már rég nem voltak meszelve, nem is értette, a nagy elmeszesedés miért lenne baj, a sok pókszar legalább eltűnne a tornác sarkaiból). Csak azért, mert elesett egy kicsit kapálás közben, még nem dől össze a világ! Ám azt mondják nem tud gondoskodni magáról. Beszámíthatatlan lett. Nem érti ugyan, ez mit is jelent, de az világos, mint a vakablak, hogy ezért dönthettek helyette.

Jobb lesz neki a többi vén csonttal a városi gyerekmegőrzőben – mondja a lyány. Örök gyerekeknek épített elfekvő, olyanoknak, akik már fél visszeres lábbal a sírban taposnak.

Most pedig itt az ősz, elérkezett a határidő, kiköltözés, miegymás. Menni kell. Barna mélabúval szárad a paradicsom szára, karózott búskomorsággal int búcsút a vénasszonynak.

Az őszirózsák friss virágai ünnepi hangulattal töltök meg a levegőt, s a szőlő lugas halványzölden húsos fürtjei csüggedten csüngenek kocsányukon; nem lesz, aki leszüretelje őket az idén. Jövőre pedig már import szőlőt árul a helyükön egy városszéli szupermarket csökkent munkaképességű alkalmazottja, csökkent értelmi képességű vevőinek. A fejlődés kényelme veszi át a dolgos élet egészséges arcpírt növesztő gürcös, embert faragó gondjait.

A kutyaházból az öreg kuvasznak csak emléke ugat néma részvéttel – két hónapja altatta el az állatorvos. A lány hívta ki, meg se kérdezte, mert szerinte csak nyűg az a vén korcs a vén csontnak. Csak eszik, alszik, mi haszna? Rebeka néni szeme könnybe lábad ettől a mondattól, még így visszagondolva is...akkor neki mi haszna?

Utolsó pillantás a verandán lengő kékfestőtől mintás abroszokra, illatos mosószappanszaguk betölti a levegőt, majd emlékké gyűri őket is a ballagó idő.

A rosseb ezekbe a hálátlan gyerekekbe! Hát erre neveltük? Ezért taníttattuk? Inkább laknék hátul a kisszobában, amíg meg nem esz az enyészet! Éheztetnének inkább halálra, könyör-kenyeret vetnének elém, tűrnének meg dohogva, sem mint hogy kiszakítsanak innét! Mink tán nem ezt tettük a szülékkel? Tán nem anyám is itt halt meg a hátsó szobában? De még aznap kihajtotta a csürkéket, s szemet vetett eléjük. Boldog volt. Hát nekem nem jár ennyi? Majd adok én nekik!

Vörös Rebeka néni végigdőlt a keskeny padon, s elterült.

Szemében, mint sötét árnyék, mélyfekete holló ült. Még hogy otthon, még hogy ágytál! Azt már nem! Aki dacosan született, élt, az dacból képes halni is.

A pusztát, az otthont nem bírta volt elhagyni, így hát vele halt. Ahogy az is ővele. Arca legmélyebb barázdája lett az utolsó ránc a kérgesedő őszi szántáson, szeme üveges üressége szürkére festeti a felhős ég boltozatát. Kendője örök szemfedőnek borul a kies tájra.

Futóhomok-teste őszi szélben tovaszáll...

Hess, madár!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése