Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2015. március 14., szombat

Torinoi lepedék III.

Hol is vagyok? Nem is vagyok…

Remek érzés lehetett az első fehéreknek Afrikában, ahogy fel-alá járkálva folytonosan éreztethették a sok furcsa, fekete vademberrel kulturált és felsőbbrendű mivoltukat. Persze gyakrabban száradtak ki, haltak éhen, ette meg őket az oroszlán, vagy taposta agyon a bivaly, mert anyaországuk gondoskodó ölelése híján életképtelennek bizonyult az a piszok nagy felsőbbrendűség, de ezt sikeresen el tudták titkolni évszázadokig.
Nekem nem jutott ekkora kegy, mikor az észak-olaszországi nagyváros betonjárdáit róttam egy neander-völgyi értelmi szintjéig betompult agyú digóval. Semmi felsőbbrendűség, semmi erőfitogtató lekezelés, csak a stressz, kimerültség és idegbaj. Ellenben engem is kerülgetett a kiszáradás, némi éhség, s bár az oroszlánok errefelé is csak hidak lábánál, kőből készült formában fordulnak elő, csalódottságomat nem igyekeztem elkendőzni egy cseppet sem.
Több mint egy órája kolbászoltunk fel s alá az utcákon, mire sikerült nagy nehezen elérnie telefonon a hölgyeményt, akinek a kedviért tulajdonképpen megtette ezt a kimerítő utat – kimerítő állapotban. S aki, ha szerencsém van, nem egymaga érkezik, így a hónapok óta pangó nemi életem egy feslett olasz lánykával tehetem pezsgőbbé. Úgy is mondhatnám: támaszthatnám fel hamvaiból. Micsoda szép reményekkel érkeztem meg, édes jó Istenem! Valójában még Ippo lézengése és fogalmatlansága sem bírta elvenni a mélyben lappangó jókedvem – csupán az a baljós belső hang furakodott közénk nagy néha. De legyőzöm a pesszimizmus mételyét!
Szóval erőfeszítéseinek, hogy két összefüggő mondatban elmagyarázza helyzetünket térben és időben végül gyümölcsöző eredménye is termett: háromnegyed óra múlva érkeznek. Mert nincsenek a városban. Remek! Addig keressünk egy kávézót, könyörgöm!
Egy kellemesen hajlott hátú park szélén meg is leltük a helyet, ahová órák óta vágytam: egyszerű kis café, az ódon házak tövéről fakadt, pár négyzetméternyi mennyország. Sürgettem a lépteim, mielőbb koffein-kielégülésemhez juthassak, mert a múlt éjszaka fáradtsága kíméletlen csákányaival esett neki elcsukló szemhéjaimnak.
Félmosolyt dobtam borravaló gyanánt a gyűrt hegységre hajazó arcot viselő pincérleánykának, s gyorsan gallér mögé vágtam a rövid kávém két tejszínnel, mellé két croassant. Ölni tudtam volna egy szalonnás rántottáért, sajttal a tetején. Hiú ábrándok egy hiú országban. Rohadt dolce vita, hogy ezek csak tonnányi cukrot bírnak reggelire zabálni, méregerős feketekávéval nyakon csapva! Mert tejet bezzeg hiába kérnék. Nem ismeritek a tehenet? Értitek: mucca, hogy rágjon meg titeket a milka szelleme! Ez hiányzik talán a legjobban otthonról: egy kiadós, zsíros reggeli, meg a tejtermékek. Se tejföl, se túró. Csak az a francos sütemény!
Azért valamivel javult az állapotom, miután az utolsó falatot is lenyeltem, ami a fél fogamra-adagra való tekintettel a második harapás végén következett. Cserébe a számláért tipegő pincérleány megkapta a mosoly másik felét is, miután kicsengettem a neki járó három eurót. Kérdő pillantást intéztem Ippo felé, hogy ugyan mihez kezdjünk a ránk maradt bő fél óra szabadidővel, amíg a várva várt találka nyélbe ütődik végre? A két lábon járó drogambulancia tisztuló magabiztosságával ajánlkozott, hogy akkor tart nekem egy gyors idegenvezetést a városban, ahol eddig egyszer fordult meg csupán – autóval, s bármily meglepő: beállva. Ám hamar eloszlatta szemmel látható kételyeimet, mikor rávilágított, hogy nem is annyira a nevezetességeket szánta a palettára bemutatási célzattal, mint inkább a helyi folklórt, vagyis a számomra ismeretlen észak-olasz néplélek pereméről kíván leszakajtani néhány cafatot, hogy górcső alatt alaposabban szemügyre vehessem.
Mint azt előadta: ezek itten egész más népek, mint odalenn Pisaban a harsány toszkánok. Ez itt nem etruszk régió, a vérmérséklet szemmel láthatóan lanyhább, hűvösebb, Alpok lábán érlelt, s a közvetlenség leghalványabb jeleit sem mutatja. Ellentétben az általam megszokottal. Különösen a mi esetünkre igaz ez a megállapítás, s ezt azonnal be is kívánta mutatni, mert mint jó tanár tudta: a gyakorlat sokkalta szemléletesebb bármely elméleti levezetésnél.
A bemutató roppant egyszerű lépésekből állt, konkrétan egyetlen egyből; odalépett az utcán a kószáló járókelőkhöz, hogy megkérdezze, hol találunk egy nagyobb emlékművet, híresebb épületet, ahol a barátainkkal találkozhatunk, mivel nem vagyunk idevalósiak. S mindezt ízes déli tájszólásával fűszerezte, alaposan megnyomva a megfelelő betűket, elharapva az elharapnivalókat. A reakciók azonnaliak, jól felismerhetőek és meglepőek voltak – valamint rendkívül egységesek. Rettegés, ijedtség, megszeppent elhúzódás.
Elvégre mit is akarhat egy mocskos calabriai itt, a gazdag és nyugdíjas északon? Lopni, csalni, rabolni! Életekre törni és kizsákmányolni! A sztereotípiák hazája ez, az előítéletek melegágya, ahol nem számít az ember, csak hogy honnan érkezett. Hiába egy nemzet, egy ország, a kiskirályok korából visszamaradt tagoltság a mai napig megfekszi a lakosok gyomrát, bármennyire is ugyanazt a száraztésztát dobják otthon a lábasba. De ami a legfurcsább – és ezt az öreg Staiano esetében is megfigyeltem –, hogy többre becsülnek egy külföldit (hacsak nem afrikai), mint a saját honfitársaikat. A hazafiság parányi szigetekben él, lokálpatriótákat termel és öngyűlöletet szül. Valahol persze ez jó is, hisz rengeteg identitást meg tudott őrizni, még a rohanó modern világban is, ugyanakkor egyetlen anyának gyermekei fojtanák egymást a kanál vízbe. A gazdasági tagoltság pedig csak rátesz egy lapáttal. A gazdag észak, a csóró dél ellenében. Viszont a legatyásodott déli régiók vendégszeretete és közvetlensége az erkölcsi győzelem kétes dicsőségét a szegénység szülötteinek nyújtja. Keserédes végszó egy század-eleji filmben.
Persze a kivétel erősítette a szabályt egy röpke pillanat erejéig, mikor Ippo egy idősebb urat szólított meg, mire a Nonno vaskos mosolyt varázsolt aszott orcájára, s egyből cimborám származásáról érdeklődött. – Melyik város? – Cosenza. Ó! Ismert ott egy remek fotográfust (ezt a szót nagyon furcsán ejtette), még a hatvanas években, stb., stb...gyöngyharmatként szóródtak elénk fakó ajkairól a szavak. Azon az öregek közül volt való, kik beszédkényszerből születtek, jó kedéllyel nevelődtek, s egy házsártos asszony mellett évek óta nem jutottak szóhoz. Itt a nagy alkalom! Bátran, Nonno! Öntsd ki a szíved! Kiöntötte. Gyermekkora, házassága, munkája és szenvedélye...mind-mind sorban követték egymást a dallamos pergőtűzben, amit a fogain áteső szavak ritmikus ropogásának láncolata idézett elő. Csodálatos módon mégis megértettem, alig akadt pár homályos folt a meséjében, amiket a szövegkörnyezetből voltam kénytelen pótolni. Sebaj!
A negyed órás monológ végén parolásan búcsúzkodtunk az öregtől, megrészegült vigyorral nyúzott pofánkon indultunk a park túlfelén elfekvő kis épület irányába, ahová elvileg hamarosan várnak minket. A szám sarkán táncoló virginia füstje felmászott az orr-nyálkahártyámba, majd a fülemen távozott, kis ködfoszlányokat tépve ki a rossz előérzetből, ami eddig az agyamban fészkelt, mint egy rosszban sántikáló kakukkmadár.

Ugyan mi baj történhet? Ez úgysem a valóság. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése