Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2014. augusztus 14., csütörtök

Csendet a veremben!

Fenn kuporgok a szalmabálák gondosan egymásra halmozott kazlain, bámulva a csillagos égboltot, s halkan hajlítgatom a hangokat az ügyes hosszúfuruglán – nem túl ügyesen. Körbevesz a fetekeség, csend s a nyugalom. De csak: képzeletben. A valóság ennél életszagúbb sajnos, hiába édesíti levegőjét a savanyú istállógőz, a nyári pára szénaillata, s a halott szalma parfümjével kevert, tücsökhangú esti csönd. A város felől kutyaugatás, részeg világfiak otromba ordibálása és szirénaszó rondít a csendbe, pár méterre tőlem minden húsz percben elrobog egy vasúti szerelvény, tömve emberekkel, fával, gabonával vagy kőolajjal. A vonatok közti üres teret pedig az aszfaltúton száguldó zenélő gépszekerek zaja s fénye tölti ki.
Nincs többé csend. Nincs többé magány.
Elvonulni a világtól ebben a nagy zsúfoltságban illúzió csupán, amibe a túlhajszolt, túltartott városlakók hergelik magukat, de valójában nem létezik többé.
Persze relatíve fogalomként is kezelhetjük a kérdést, hisz kinek mit jelent egy-egy fogalom? Csakhogy jelenleg a saját eszmefuttatásom vetem papírra, s jómagam nem vagyok filozófus. Nem gondolkodom más helyett, relatívan, én szubjektív módon ítélem meg a dolgok állását. Egy szemszögből: a sajátoméból.
Na, tessék: máris filozófusként bölcselkedek itt…
Szóval: a falun sem létezik a csend, még ha a város tömény zaj-hegyei után úgy is tűnik. A csecsemőnek minden poén új.
Hiába tetszelgek a falusi paraszt szerepében, ez – sajnos – csak félig igaz. Városban nőttem fel, s életem jó részét jelenleg is ott élem. A szívem húz a falu felé – gyakrabban, mint tehetem.  
Csakhogy a falu is “halad”. Fejlődik! Minden házikó ablakából televízió kereskedelemszagú zaja szüremlik az utcára, a kutyák csaholásával kéz a kézben járják be a települést, csak nagy néha állnak félre, hogy utat engedjenek az elhaladó autóknak.
Tehénbőgés helyett hangosabb és reszelősebb orgánumú traktorok bőgnek a pitvarokon, gépzene szól a faluvégi csárdában – ami inkább a falu közepi presszó, kávézó, vagy kocsma. A benzinkút mellett.
Hol itt a nyugalom? Hol a csend?
Biztos a határban, az erdőn, a mezőn!
Hiú ábránd.
Nincs olyan pont széles e világon, ahová nem nyúlik be a civilizáció suttogó, motyogó, ordibáló zaja. A több ezer hektáros erdőség legeldugottabb völgyébe is behallik a forgalom, vagy ha más nem, a több ezer méter magasan elröppenő gépmadarak sustorgó morajlása.
A végtelen rónaságnak sincs olyan pontja, ahová ne esne hallótávolságon belül egy forgalmas közút, vasúti sínpár.
Nem remek?
Csak éppen csend híján a legfontosabb hangokat nem vagyunk képesek meghallani. Soha nem vesszük észre a növekvő fű majdhogy nem néma suhogását a tavaszi szélben. A rügyet bontogató fák ébredésének ritmusos pattogását. A hangyák menetelését az erdei avaron, s a föld alatt dolgozó vakond szinte hallhatatlan szöszmötölését.
És mindezek tetejébe a bennünk rekedt hangokat sem halljuk meg. Azokat, melyekből dallamok szület(né)nek, szavak formálód(ná)nak. Folyton befolyásolva a zajoktól, hangoktól, melyek körül vesznek minket, csak azok újraformált mását vagyunk képesek visszaböfögni. A belső csendben érlelt dolgok pedig bennünk rekednek, sorvadnak.

Ülhetek én akármeddig ennek a kazalnak a hegyibe’, a nyárillatú vidék illúziójának csúcsán, fújhatom a furulyát, még kanász kalapot is húzhatok a tökfejembe, ez sem segít. Nem ugyanaz, nem az igazi. Csak egy ügyes kis utánzat, mert a valódit elfedik a vonatok, autók, s az embereket messzi tájakra békét keresni vivő, fényes testű gépmadarak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése