Menj Kapálni!

Ellene vagyok az interneten való művelődésnek,a számítógép előtt eltöltött hosszú óráknak.Akárki,aki ezt itt olvasgatja,ne tegye!Ha mégis olvasna,akkor nyomtassa ki,vagy körmölje le a kis kezével,tollal,papírra - a kézzelfogható dolgok sokkal többet érnek!
Ne legyen lusta,és ne legyen sóher!Ha már ingyen ide van pakolva minden,ennyit csak megér!

2013. december 27., péntek

A ridegpásztor esete T. Máriával


Cselekmény:



Bitang meleg napnak ígérkezett ez is, mint az elmúlt két hétben valamennyi. Ráadásul késlekedett az üdítő nyári zápor is, valahogy nem akaródzott neki megérkeznie. Kiszámíthatatlan egy nőszemély (mert bizonyosan fehérnép, ha neme van!) ez az időjárás! S bizony a makacs aszály fikarcnyit sem kívánkozott engedni a kánikulából, hiába hitegették a jónépet az időjósok.

Ilyen időben bizony nem egy népünnepély hosszabb gyalogtúrára vetemedni a tűző napon. Szereplőnk, a pásztor azonban, dacolva az elemekkel, éppen ezt az embert próbáló forrósággal átitatott napot (legyen csürtörtök) választotta, hogy bebattyogjon a városba feladni leveleit. Az egyszerűség kedvéért nevezzük Imrének. Pásztor Imre. 

Közjáték:
Mitől volt ő épp rideg, ha már pásztor? Egyszerű, s a karosszékben ernyedten henyélők kedviért ki is fejtem pár szóban: a lágypásztor reggel kihajt, legeltet, nap végén az istállóba behajt, s a saját házában (a régi időkben az uradalmak cselédszállásain) aluszik az éjszaka. A ridegpásztor tavasztól őszig kinn jár a jószággal, a szabadban él, legfeljebb hevenyészett, rögtönzött pásztorkunyhóban hajtja álomra fejét, de legtöbbször csak a szabad ég alatt, tűz mellett. 

Ennyit az oktatásról, vissza a történethez!

Tehát: az sem véletlen, hogy épp csütörtökön (?) szánta el magát a kapcsolattartás ezen formáját gyakorolni Imre, ugyanis csak ezen a napon volt délután is nyitva a postahivatal. A hét többi napján rendszerint ebédszünettel ért véget a munka az ott dolgozó kisasszonyoknak (bár ez a megnevezés, mint lejjebb láthatják vajmi kevéssé állja meg már a helyét rájuk nézve).

Nos, mivel pedig napközben csak a kora délutáni órákban van ideje elszakadni a jószág mellől, a déli itatás utáni egy kis időre rá lehetett bízni a szürkéket a bojtárokra is, így a héten ez az egyetlen időpont volt alkalmas levelezésre. Márpedig a rokonokkal szót váltani csak ekképpen lehetséges, s a régi barátok is így tudatnak magukról; esküvők, temetések, születések, halálok hírei, csakis papíroson jutnak ki a pusztába. Most bizonyosan sok modernizmushoz szokott szemben felcsillan az értelem kötekedő szikrája: na és a mobiltelefon? Az interurbán közvetlenség napjaiban a levegő annyi információtól terhes, a mobilnet is teljesen hétköznapi dolognak számít, s már a legszegényebb háztartásoknak is szerves alkotóeleme minimum egy számítógép, notebook, vagy laptop, az okosnál okosabb telefon. Akkor hogy-hogy Imre postára jár? Levelezik a XXI. században! Kérem szépen: ki látott már szürkemarhát? Aki látott, az biztosan észrevette (s aki nem, az is el tudja képzelni), hogy annak a testén bizony sehol nem található egyetlenegy konnektor sem! A pulikon, komondorokon szintúgy. De még a fűszálak közé bújtatva sem lelhetnénk áramra, akárhogy kutatjuk. Márpedig villany nélkül ezek a csodák, bizony, működésképtelenek. Következésképpen: marad a posta, a papír, a toll. Mellesleg, mégis miről beszélgetne minden nap az emberekkel? Másokat nem érdekel Imre élete, a napjai egyhangúsága, ahogy őt sem izgatja a mozgalmas nagyvilág. Ez éppen így jó. De az illem kedvéért, vagy ha nagyon elunja magát néha levelet vált az ismerősökkel. Ahogy félbe maradt történetünk is erről szól.

Tehát: a legnagyobb déli hőségben, megizzadva a hosszú úton, kitikkadva, s meglehetősen porlepett állapotban lépett be Imre az épület ajtaján keresztül a légkondicionált helységbe. Odabenn az állandó 22 ºC világában a szokásos petyhüdt pangás volt tetten érhető, mindössze egyetlen kisnyugdíjas készült otthagyni havi járandóságának tetemes részét, néhány sárga fecni hátán küldve vissza a bankókat állambácsi zsebeibe. Egy cigányasszony, oldalán újdonsült, háta megett régebben sült purdéival állt a „Csomagfelvétel” feliratú ablaknál, süteményt küldött az urának Recskre: 980 Ft plusz 180 Ft ajánlva, osztva 3 év letöltendővel, plusz 2 fellebbezés, az annyi mint 1 év 2 hónap jó magaviseletért. Sebaj!

Miután a forró aszfaltgőz odakozmált rántás-szagú gőzei után tüdejét kitisztítandó mélyet szippantott a freongőztől nehézkes, áthatóan hűvös levegőből Imre a törhetetlen plexiüveg felé vetette lépteinek irányát, mely fölött a „Levélfelvétel” felirat hirdette az ablak mögötti tevékenység fajtáját.

-Jó napot kívánok! – köszöntötte illedelmesen a postai alkalmazottat.

-Ühhüm... – így a válasz.

A rézvörös és a platinaszőke közt ingázó árnyalatú hajzuhatag alól egy ötvenes, szoláriumtól aszalt képű vénkisasszony unott, táskáktól bárgyú szeme nézett vissza rá – kis névtáblácskája tanúsága szerint Tóth Mária.

Imre az ablak alján vágott félkör alakú likba csúsztatta a megcímzett borítékot.

-Ajánlott? Elsőbbségi?

-Nem, csak úgy simán szeretném.

S íme, itt kezdődik a konfliktus! Tudniillik Imrea egy régi barátjának írt, akivel még együtt katonáskodtak, s mint régi katonacimborák rendszeresen leveleztek egymással, évente legalább háromszor, legtöbbször humoros anekdotákat cserélve, vaskos tréfákat osztva meg a másikkal. S mint ilyen leveleknél általában, a megszólítástól a búcsúszavakig megmaradt ez a fajta sajátos stílus. Lásd: a címzett neve Imre alá az alábbi szavakat biggyesztette: XY Úrnak saját kezibe.

Az ablak mögött hömpölygő háját lengető naccsága felöltötte ünnep- és vasárnapi felháborodott arckifejezését:

-Hmm...saját kezibe? – kérdezte élces hangon.

-Igen.

-Nos, akkor itt egy ajánlott szelvény, ezt ki kell tölteni, és még száznyolcvan forint lesz a bélyegen felül.

-Tessék? – nézett vissza Imre kissé megütődve.

-Mondom! Ajánlottnak minősül, ezért kérek még száznyolcvan forintot, és a szelvényt töltse ki! – hadarta a sziklaszirt-szerű, túlontúl rúzsos száj, mely körül a rosszindulat árkai szabályos rendezett egységet alkottak, mint valami kínai rizsföld öntözőrendszere, s a műkörmökben végződő kéz kilökte a levelet az ablak latti kis nyíláson. 
-Már elnézést, – kezdte Imre kissé zavartan – de ez csak egy szófordulat. egy vicc.
S ekkor mint a Vezúv, mely Pompeit készül maga alá temetni, vagy mint bivalycsorda, amint épp oroszlánt készül agyontaposni fortyant, bőgött fel a némber a fülkében:

  - Vicc?! Háhh! Mit képzel, maga bunkó? A Postán mi ilyennel nem viccelődünk! A címzés szabályait be kell tartani! Szóval vagy kihúzom, hogy „saját kezibe”, vagy kérek száznyolcvan forintot, és egy kitöltött ajánlott szelvényt”! – s még dohogott tovább kolleganőinek, miszerint ezek a hülyék viszik majd a sírba, meg hasonló nyalánkságok, Imre füle hallatára.

Ő első meglepetésében nem tudta, mit kezdjen a helyzettel. Bár igazán jól esne, és a két, szépen elhelyezett pofon bizony nem ártana ennek a perszónának, sőt! Azonban a plexi védőfal biztos bástyája mögött hepciáskodó, helyzetéből adódóan bátor nőszemélyt elérni sajnos nem lehetséges, s ugyanakkor attól még a levele sem érné el célját. De a vére bizony forrt erősen: egy ilyen liba, aki a befizetett adókból kapja a fizetést! Ez beszél vele ilyen hangon! Az össz-konfortban pácolt, elkényeztetett jó nénikéje, az! De megpróbált erőt venni magán, s csak összeszorított fogai közül préselte ki a visszafojtott indulatait:

- Akkor csak húzza ki! Picsa!

Sarkon fordult, s döngő léptekkel távozott a postahivatalból. Búcsúzóul még bevágta maga mögött az ajtót, hogy az üveg ripityomra törött, s szétterült a világos metlakin, ezzel utat engedve a befelé nyomakodó kánikulának. Döbbent tekintetek kísérték útját, de nem foglalkozott velük.



Utózönge:



A levél? Nem érkezett meg a címzetthez.

Imre ettől kezdve másik városba járt a postára. Csak két órával hosszabb séta, ami igazán semmiség egy embernek, aki egész nap talpal. Fő a nyugalom! Kinek kell a háborúság valami ostoba, kicsinyes, maréknyi hatalmával kérkedő hivatalnokkal?

S a rezezett hajzatú, ráncos, hájas postás néni? Nos, ő már egy másik világban kezeli a küldeményeket, nyálazza a bélyegeket. Autóbalesetben elhunyt. Nem adott elsőbbséget egy keresztben haladó kamionnak. Az arrogancia csak a törhetetlen üveg mögött védhette meg, a saját, semmiből összevakart királyságában. Odakünn, legnagyobb sajnálatára, s a temetkezési vállalat nagy örömére ez nem működött.



S ennyi. Erkölcsi tanulság? Levonható. Akinek nem esik le, annak nem segíthetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése